top of page
Zoeken
  • Danielle Rebel Boeve

Evangeliseren, hoe doet je dat?

Bijgewerkt op: 9 dec. 2020

Evangeliseren…misschien krijg jij bij dit woord gelijk wel een gevoel van ‘o ja, daar MOET ik ook nog iets mee he..!’ Op de een of andere manier komt er een beeld op van ‘mensen bekeren’, ‘het uitdelen van evangelisatiemateriaal op straat’ of ‘iets heel schreeuwerigs op je christelijke T-shirt’ en o ja, ook een ‘Ichthus visje op je auto’.


En al snel denk je; nee, evangeliseren is niets voor mij. Punt.


Wat betekent evangeliseren?

Maar laten we nu eerst eens kijken wat evangeliseren nu betekent. Zelf zie ik evangeliseren als iets heel simpels: ‘getuigen van je geloof’. Punt.


Waarom ik daar dan een christelijk bedrijf, met dito christelijke webshop gevuld met christelijke kleding bij heb bedacht is een gevolg van het verlangen dat God in mij heeft gelegd. Een verlangen om andere christenen aan te moedigen evangeliseren simpel te houden. Gewoon op de plek waar je bent, praten over wat je bezig houdt. En als Jezus je bezig houdt, dan mag je ook over Hem praten. Niet om mensen te bekeren of met een andere dubbele bodem aan beweegredenen, maar gewoon, omdat mensen het recht hebben om te praten over waar ze van houden.


Evangeliseren kun je leren

Toch kan ik dat wel zo simpel zeggen, maar in de praktijk is het niet altijd makkelijk om juist over dit onderwerp te praten. Want hoe begin je zo’n gesprek?

5 tips om een geloofsgesprek te hebben:


  • Tip 1: Houd het bij jezelf

‘Drop’ Jezus op dezelfde manier als je het nieuws van de dag dropt. Kan dat? Voor mij is het antwoord: waarom niet? Als je het bij jezelf houdt, dan is mijn ervaring dat mensen dat helemaal geen punt vinden. Vaak ontstaat er een interessant gesprek waardoor je zelf ook tot nieuwe inzichten en vragen komt.

  • Tip 2: Vul het niet voor een ander in

Vul niet voor anderen in dat zij het niet ‘willen horen’. Evangelie betekent ‘Goed nieuws’! En dat is het ook echt, dus zo mag je het ook brengen en insteken. En als je merkt dat iemand het niet wil horen, dan merk je dat vanzelf en kun je prima weer afslaan.

  • Tip 3: Betrek God erbij

Stem af met de Heilige Geest. Vraag Hem met wie Hij wil dat je het gesprek voert. Hij weet het, en echt, Hij gaat het je vertellen in je hart. Stap daarin uit en wees niet bang voor een misser. Het klinkt een beetje cliché, maar het is echt waar: evangeliseren kun je leren!

  • Tip 4: Oefenen

Oefen voor jezelf eens door korte en bondige antwoorden te formuleren op mogelijke vragen: Waar geloof je eigenlijk precies in? Als er een God bestaat, waarom is er dan zoveel leed? Alle geloven zijn toch een beetje hetzelfde? Hoe weet je nu dat jouw geloof dan waar is? Het geloof is toch vooral een pakket van regeltjes wat wel of niet mag?

Dit zijn zomaar een paar vragen die ik veel tegen kom. Vragen waarbij ik ben gaan nadenken hoe Jezus daarop zou reageren. Niet omdat elke vraag een antwoord heeft, maar wel omdat elke vraag een gesprek mag voortbrengen.


En als je dan toch op zoek bent naar een bijbeltekst die je tijdens het evangeliseren kunt gebruiken dan zijn dit enkele van mijn favorieten:


Mattheus 28 vers 17-20: en toen ze hem zagen bewezen ze hem eer, al twijfelden enkelen nog. Jezus kwam op hen toe en zei: 'Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb. En houd dit voor ogen: ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld." (de grote opdracht!)


Romeinen 8 vers 38 en 39: “Dit weet ik zeker: door de dood en opstanding van Jezus Christus, onze Heer, liet God zien hoeveel hij van ons houdt. En niets kan dat veranderen: geen engel, geen geest, geen machthebber, geen mens of macht op aarde of in de hemel. Want wat er ook gebeurt, vandaag of in de toekomst, of we nu leven of sterven: God houdt van ons!”


Johannes 20 vers 21 : “Zoals de Vader mij heeft uitgezonden, zo zend ik jullie uit.”


Tip 5: Wees niet bang

En dat brengt me bij het laatste punt: Wees niet bang dat je geen antwoorden hebt. Het is totaal niet erg dat jij niet alles weet of niet overal een pasklaar antwoord op hebt. Sterker nog, mensen vinden dat vaak juist heel irritant. Het komt betweterig over en laten we wel zijn: we hebben toch ook niet overal een antwoord op? Je gelooft niet omdat je alle antwoorden hebt, maar omdat je de God kent en vertrouwt die wel alle antwoorden kent. En die God houdt van jou en waakt over jou.


Mocht je na het lezen van deze blog denken: ik vind het toch lastig om er woorden aan te geven, dan snap ik dat heel goed! FairRebel is gestart omdat we merkten dat heel veel christenen dit moeilijk vinden. Onze fairtrade christelijke kleding heeft daarom subtiele teksten die kunnen uitnodigen tot een gesprek. We kiezen bewust voor subtiel, omdat je het dan ook makkelijker aantrekt naar gelegenheden buiten je kerk/christelijke omgeving. En fairtrade…tja, dat kon voor ons niet anders. Meer hierover in mijn blog ‘christelijke kleding’. Omdat ik me ervan bewust ben dat ‘de woorden vinden’ niet altijd makkelijk is, heb ik tekstkaarten bij alle items in onze webshop geschreven. Die sturen we altijd mee met een bestelling. Maar ik wilde ook dat de tekst op zichzelf (dus ook als je de kleding niet koopt) beschikbaar is ter inspiratie voor jou om te gebruiken zodat het je helpt om jouw eigen getuigenis woorden te geven. Alle teksten op onze christelijke kleding hebben een evangeliserend karakter in zich en nodigen dus uit tot een geloofsgesprek.


Ik plaats daarom een paar linkjes onder deze post, zodat je de teksten kunt lezen. Ik geloof dat het je kan helpen om woorden te vinden tijdens het evangeliseren!


Met daarbij de aanmoediging: Speak up! Ook jij kunt het evangelie delen op je werk, op je studie of misschien wel gewoon op straat. Punt.
0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page