top of page
Zoeken
  • Danielle Rebel Boeve

Wat is christelijke kleding?

Bijgewerkt op: 5 mrt. 2021

Je hebt het vast wel eens gezien: mensen die kleding dragen met christelijke teksten. En opvallend genoeg misschien wel vooral op christelijke evenementen zoals Opwekking, New Wine, EVA-dagen en 4M activiteiten.. Zelfs sommige kerken hebben hun eigen christelijke kledinglijn, zoals Hillsong en Bethel. Christelijke kleding is er in allerlei variaties, van heel subtiel christelijk, tot behoorlijk ‘schreeuwerig’, of met humoristische twist. Er is voor ieder wat wils! En misschien heb jij wel (net als ik) eens iets laten invliegen vanuit Amerika, waar je heel veel christelijke kleren kunt kopen.

De wens die achter het dragen van christelijke kleding ligt, is verschillend, maar vaak willen mensen laten zien waar ze in geloven en bij Wie ze horen. En…het levert ook mooie geloofsgesprekken op! Je kunt erover debatteren wanneer je zo’n shirt nu eigenlijk zou ‘moeten’ dragen. FairRebel heeft bewust gekozen voor subtiel, omdat we de kans zo groot mogelijk willen maken dat je jouw christelijke t-shirt gaat dragen naar je werk, je opleiding of sportvereniging, zodat dáár een geloofsgesprek ontstaat. Maar… dat is op zich een ander leuk onderwerp voor een blog. Belangrijker is de vraag: wat maakt een t-shirt christelijk?



Wat maakt kleding christelijk? Een t-shirt zelf gelooft niet. De persoon die hem draagt wel. Hij of zij is een volgeling van Jezus Christus. En dat wil hij of zij uitdragen door middel van christelijke kleding. Als je er vanuit gaat dat een christen in zijn handel en wandel op Jezus wil lijken, dan kun je er niet omheen dat Jezus de Zoon van de God van gerechtigheid is. God roept ons in de Bijbel op tot het doen van recht. Meer dan 2000 Bijbelteksten gaan hierover! God vindt dat dus heel relevant. Zowel in het oude als het nieuwe testament is gerechtigheid een groot thema.

Om er een Bijbeltekst uit te halen: Jesaja 61 Jezus keerde, gesterkt door de Geest, terug naar Galilea. Het nieuws over hem verspreidde zich in de hele streek. Hij gaf onderricht in de synagogen en werd door allen geprezen. Hij kwam ook in Nazaret, waar hij was opgegroeid, en volgens zijn gewoonte ging hij op de sabbat naar de synagoge. Toen hij opstond om voor te lezen, werd hem de boekrol van de profeet Jesaja overhandigd. En hij rolde hem af tot de plaats waar geschreven staat: ‘De Geest van de Heer rust op mij, want hij heeft mij gezalfd. Om aan armen het goede nieuws te brengen heeft hij mij gezonden, om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan blinden het herstel van hun zicht, om onderdrukten hun vrijheid te geven, om een genadejaar van de Heer uit te roepen’.

Jezus haalt zelf deze tekst weer aan in Lukas 4. De Geest van God, de Heer, rust op mij, want de Heer heeft mij gezalfd. Om aan armen het goede nieuws te brengen heeft hij mij gezonden, om aan verslagen harten hoop te bieden, om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan geketenden hun bevrijding… Hij rolde boekrol op, gaf hem terug aan de dienaar en ging weer zitten; de ogen van alle aanwezigen in de synagoge waren op hem gericht. Hij zei tegen hen: ‘Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan’.

De Geest van de Heer rust op ons, zijn volgelingen. En wij zijn geroepen om aan armen het goede nieuws te brengen, om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en om onderdrukten hun vrijheid te geven

Christelijke kleding is rechtvaardig Terug naar christelijke kleding. In hoeverre verdraagt onze kleding Gods gerechtigheid? Kunnen we spreken van een christelijk t-shirt als dit t-shirt is gemaakt in slavernij? Door een vrouw die onderbetaald is en veel te lange werkdagen moet maken in een fabriek die barst van de chemicaliën en waar geen daglicht is? Door een kind wat gewoon naar school hoort te gaan en nog moet kunnen spelen?

Op al deze vragen is maar één duidelijk antwoord: nee, dat-kan-niet!

What Would Jesus Buy? We weten dat niet precies, maar in ieder geval geen kleding die oneerlijk is gemaakt. Jezus koos namelijk altijd voor rechtvaardigheid. Sterker nog, Hij stierf om recht te doen aan jou en mij. Hij gaf zijn leven daarvoor! Dat kostte Hem alles! De vraag is wat het ons mag kosten om op het gebied van onze kleding keuzes te maken die passen bij het christelijke geloof dat we belijden?


Efeziërs 4:31-32 leert ons dit: “Omdat God u heeft uitgekozen, omdat u zijn heiligen bent en hij u liefheeft, moet u zich kleden in innig medeleven, in goedheid, bescheidenheid, zachtmoedigheid en geduld.”

Ik wil je uitnodigen om dit ‘kleden in innig medeleven’ niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk te nemen. Neem niet langer genoegen met een christelijk t-shirt dat niet past bij de God die je dient. En ik weet het, het is een zoektocht. Want wat is wel fairtrade en wat niet? Hoe weet ik of het wel echt eerlijk is gemaakt? Sommige webshops verkopen christelijke kleding en zeggen misschien wel dat het eerlijk is, maar hoe weet ik dat zeker? Dit zijn eerlijke en relevante vragen en die mag je stellen. Maar stel ze terwijl je zoekt en neem de beslissing om je eigen hart hierin zuiver te houden.

Want stel nu dat jij een christelijke t-shirt hebt gekocht en daar veel voor hebt betaald en achteraf blijkt dat het toch niet helemaal zuivere koek was, wat heb je dan verloren? Hoogstens je vertrouwen in dat bedrijf toch? Zij verliezen daarmee hun integriteit, maar laat het jouw keuze niet beïnvloeden en zoek gewoon verder. Laat het nooit een argument zijn om dan toch maar weer kleding te gaan kopen waarvan je weet dat het niet deugt.

Het gaat om jouw hart. God ziet jouw hart aan! En natuurlijk mag (moet!) je kritisch zijn. Maar laat het feit dat het ingewikkeld is om het goed te doen geen smoes worden om dan maar te kopen waar je zin in hebt. Geef jezelf de tijd en ruimte om hierin te groeien, om het te onderzoeken, om het samen te bespreken in je kerk en met mede christenen. Laten we zorgen dat onze christelijke t-shirts niet alleen aan Gods Koninkrijk, maar ook zijn gerechtigheid bouwen! Want Gods Koninkrijk en zijn gerechtigheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Wie betaalt de prijs voor christelijke kleding? Wij (FairRebel) horen geregeld; zo dat is wel duur voor een christelijk t-shirt. En soms wordt daar zelfs bij gezegd: het evangelie is toch gratis? Het enige antwoord dat wij kunnen geven is: iemand betaalt de prijs, jij kunt bepalen wie.

Eerlijke kleding is een cadeau dat je jezelf mag geven. Het is zoveel mooier en zoveel fijner om je letterlijk te kleden in innig medeleven. We willen je aanmoedigen om dat te ervaren! Koop eens een eerlijk kledingstuk (met of zonder christelijke tekst, dat doet er dan even niet toe) en ervaar wat dit met je doet.

Laat God je hart vullen en ervaar die diepe innerlijke vrede en vreugde als je op dit gebied je eerste stappen zet!

Terwijl ik deze blog schrijf, krijg ik een filmpje binnen van Isabelle, een jonge vrouw die met mij deelt wat het met haar doet nu haar eerste fairtrade sandalen binnen zijn gekomen. Ze is in tranen! Ze heeft 3 weken gewacht op dit mooie product en ze heeft het nu in haar handen en ze zegt: ik gun het iedereen om te voelen wat ik nu voel. Deze schoenen doen recht! Ik ervaar zo Gods glimlach hierover! De weg daar naartoe was een proces, ze schreef er een gastblog over!

Daar wil ik graag nog een persoonlijk stukje aan toevoegen. Toen ik (Danielle) begon met FairRebel wilde ik fashionable kleding maken met subtiele christelijke teksten, die dan juist gedragen zou worden op plekken waar het evangelie vaak nog niet of maar moeizaam gedeeld wordt. En ja, die kleding moest fairtrade zijn, dat leek me logisch. We hingen er 3 pijlers aan: Faith, Fair en Fashion.

Toen ik in 2018 begon bleek ‘Fair’ gelijk de aandacht te trekken. Ik vroeg me regelmatig af of die aandacht niet teveel de aandacht zou weghalen van de diepste ‘why’ van FairRebel: uitdragen van geloof. In mijn stille tijd vroeg ik God waarom dit steeds opnieuw gebeurde. Dit is wat God mij duidelijk maakte: omdat Fair mijn evangelie IS! Mattheus 6: 33 leert ons: Zoek mijn koninkrijk EN MIJN GERECHTIGHEID! Wat kiezen we graag voor de versie uit Lukas, waarin dat stukje er niet bij staat.

Het is niet altijd makkelijk om de juiste toon te vinden. We komen al snel in het beschuldigende hoekje: je moet dit anders doen. Je moet beter weten! Foei! Dat is niet wat Jezus deed. Hij was duidelijk, maar ook liefdevol en geduldig.

We mogen hier in groeien, samen, elkaar inspireren. En we mogen ook op het gebied van duurzame en eerlijke kleding groeien zoals de boom in psalm 1: deze staat aan de waterstroom en groeit, elke dag een klein stukje (en wordt dus niet in 1 dag in 1 keer een hele dikke boom).

God heeft deze ‘zaak’ op mijn hart gelegd en het is mijn droom dat we dit gesprek samen aan zullen gaan. Ons favoriete (christelijke) kledingmerk zullen bevragen: waar wordt het gemaakt? Dat juist wij, christenen, dit thema op de kaart zetten. Laten zien dat we ook op het gebied van onze kleding de God van gerechtigheid dienen!

Kortom, kleding hoeft geen christelijke tekst te hebben om christelijke kleding te zijn. Andersom: Kleding kan nog zoveel christelijke teksten op zich dragen, subtiel, schreeuwerig of vol humor: zolang de kleding niet eerlijk is gemaakt, is het geen christelijke kleding.
1 opmerking
bottom of page